Wklejony artykuł nie dotyczy bezpośrednio Krakowa.. jednak zawiera link do storny krakowskich wodociągów:
http://www.mpwik.krakow.pl/440/DOBRA-WOD...to-z-kranu
Woda w Krakowie z ujęcia Dobczyckiego nadaje się spokojnie do picia.
Jakość wody znajduje się w granicach pomiędzy wodą źródlaną, a mineralną.
Jeśli ktoś nie ma przestarzałej instalacji wodnej w domu i często używa z kranu (brzmi to absurdalnie ale tak jest) to nie ma obaw żadnych.
Wszystkie filtry o których piszecie to na terenie Krakowa jest uzasadnione tylko w przypadku jak ktoś mieszka w domu z własnym ujęciem wodnym na terenie działki, bo wody gruntowe są różne.
W innych rejonach filtry czy stosowanie wody źródlanej do gotowania jest słuszne jak woda z kranu jest twarda i ma dużo kamienia.
Jedynym słusznym powodem do tego jest problem osadzania się kamienia w czajniku lecz dla organizmu nie ma to żadnego znaczenia. Kamienie w organizmie nie powstają w wyniku twardej wody tylko złej pracy nerek.
Polecam ww. lekturę