03-11-2022, 03:16
Kwas mrówkowy był kiedyś produktem ubocznym przy wytwarzaniu kwasu octowego przez utlenianie w fazie ciekłej butanu lub benzyny ciężkiej (→ Kwas octowy ). Przez wiele lat najważniejszą metodą wytwarzania kwasu octowego było utlenianie węglowodorów. Jednak obecnie preferowanym sposobem jest karbonylowanie metanolu, w którym nie powstaje kwas mrówkowy.
Produkcja kwasu mrówkowego przez hydrolizę formamidu odgrywała ważną rolę w Europie do lat 70.; Jednak zużycie amoniaku i kwasu siarkowego oraz nieunikniona produkcja siarczanu amonu spowodowały, że proces ten stał się ekonomicznie gorszy.
Chociaż opatentowano inne metody wytwarzania kwasu mrówkowego, nie wydaje się, aby zostały one wdrożone na skalę przemysłową.
Produkcja kwasu mrówkowego przez hydrolizę formamidu odgrywała ważną rolę w Europie do lat 70.; Jednak zużycie amoniaku i kwasu siarkowego oraz nieunikniona produkcja siarczanu amonu spowodowały, że proces ten stał się ekonomicznie gorszy.
Chociaż opatentowano inne metody wytwarzania kwasu mrówkowego, nie wydaje się, aby zostały one wdrożone na skalę przemysłową.